Fokken voor goede koeien met een langere levensduur

In 2017 heeft een aantal melkveehouders het initiatief genomen om werk te gaan maken fokken voor levensduur.  Ze maken zich zorgen over het feit dat de levensduur eerder afneemt dan toeneemt. Ondanks dat de fokkerijwereld zegt bij te willen dragen aan de levensduur van het melkvee. Deze initiatiefgroep, waarvan intussen ook Valacon deel uitmaakt, wil daar nu serieus werk van gaan maken. Levensduur heeft een erfelijke component, dus het moet mogelijk zijn om daar iets mee te doen. Betrouwbare fokwaarden voor kenmerken die een relatie hebben met de levensduur, de juiste stierkeuze etc.
Het mag niet uitmaken welke adviseur of welk programma daarvoor wordt gebruikt. Of het nu SAP is of Triple-A, er moet betrouwbare informatie zijn met de juiste correlaties zodat een melkveehouder verantwoorde keuzes kan maken. Iedereen op zijn eigen wijze maar wel op basis van de juiste informatie.

De slagzin is dan ook: “eigenwijs fokken voor levensduur”  

Ze gaan zeer voortvarend te werk en op 9 maart is er een symposium over dit onderwerp. Speciaal voor melkveehouders. Er komen vooral melkveehouders aan het woord die vertellen hoe zij het doen. Een interessante dag die u niet mag missen.

Dit moet het begin zijn van een traject met als uiteindelijk doel, dat melkveehouders de juiste keuzes kunnen maken uit betrouwbare informatie, waarmee ze de levensduur van hun melkvee kunnen verlengen.

U kunt zich aanmelden op www.levensduurkoeien.nl 

Meld u zich als melkveehouder aan vóór 9 februari dan krijgt u 20% korting op de entreeprijs.

Een jonge boer gemotiveerd voor levensduur:
“Het is toch te gek voor woorden dat wij geen koppel volwassen koeien hebben. Het lijkt wel of we er de koeien niet meer voor kunnen fokken”. 


Dus volg ons om niets te hoeven missen!

Facebookvalaconbv
Nieuwsbrief: Schrijf u in op de startpagina van onze website
www.valacon.nl
 Dan mist u niets.