De hogere melkproductie beloont levensduurverlenging

Een langere levensduur is mooi en als je dat kunt combineren met een goede productie is dat nog mooier. Maar dat kent zijn grenzen. In de praktijk zien we trend van een gemiddeld afnemende productie bij een toenemende levensduur. Uitdrukkelijk geldt hier ‘gemiddeld’ omdat de spreiding erg groot is en per bedrijf en per regio kan verschillen, om allerlei redenen, maar er zijn toch wel grenzen aan de combinatie van een lange levensduur met een hoge productie. Een productie van gemiddeld bijna 15.000 kg en een gemiddelde leeftijd van 5.06 op koppelniveau en bij afvoer van 6.08 blijkt haalbaar. Waarom lukt het sommigen wel en waarom anderen niet?

De productie neemt toe als de levensduur toeneemt omdat de top van de productie normaal in de 5e lactatie wordt bereikt. Vergeleken met een vaars scheelt dat 20 tot 25%. Daarbij komt dat de productie toeneemt bij een betere gezondheid en aangezien een betere gezondheid mede de reden is dat koeien langer meegaan stijgt de productie nog eens extra. Problemen met de gezondheid kosten extra energie en productie. En aangezien koeien ook langer meegaan als ze beter gehuisvest zijn, met meer lig – en loopcomfort een goede luchtkwaliteit en zonder hittestress en de juiste voeding in de droogstand en de lactatie, neemt de productie nog eens extra toe. Al met al kan er meer dan 10% extra productie bijkomen. En als de genetische aanleg ook nog eens optimaal is voor productie en levensduurkenmerken, dan wordt je topmelker. Maar ook dat kent zijn grenzen maar waar die liggen dat is nog een grote vraag. Laten we maar eens beginnen met een koe 5 lactaties in productie te houden, dan zijn we al een heel eind.

Op het Kennisplatform voor Levensduurverlenging kun je daarover meer lezen en krijg je aandachtspunten en tips om dat te bereiken. Abonnees kunnen meer daarover lezen in hoofdstuk 2.2: De economie van duurzaam melkvee. Wil je ook naar een aantrekkelijke combinatie van levensduur en productie en ben je nog geen abonnee, registreer je dan op ons Kennis- en informatieplatform. Voor minder dan €1,- per week heb je alle kennis bij de hand voor een beter inkomen.

Meer "onderzoek en praktijk"