Transitiemelk, de witte motor voor het kalf

Recent onderzoek heeft laten zien dat de transitiemelk, de melk van de 2e tot de 6e melkbeurt na de eerste biestmelking, een grote invloed kan hebben op de groei, ontwikkeling en gezondheid van het kalf. De ontwikkeling van het maag-darmkanaal blijkt aanzienlijk te verbeteren en daarmee ook de opname van nutriënten en andere componenten uit de melk. Transitiemelk bevat over het algemeen meer droge stof, eiwit, vet en energie dan poedermelk en de totale hoeveelheid opgenomen componenten, op lactose na, is daarmee ook groter. Ook bevat transitiemelk, net als biest, veel meer componenten zoals (groei)hormonen die een belangrijke rol spelen bij de groei en ontwikkeling en de immuniteit van het kalf.
De onderzoeksresultaten laten zien dat de ontwikkeling van het maag-darmkanaal 50% of meer werd verbeterd als na een eerste gift van goede biest, tot 3 dagen daarna transitiemelk werd gevoerd. De vlokken in de darm waren aanzienlijk meer ontwikkeld wat de opname van voedingstoffen vergroot. Voedingsstoffen worden efficiënter verwerkt door het kalf. Overigens wordt iets vergelijkbaars gezien als tweemaal goede biest wordt verstrekt.

Op het Kennisplatform Levensduur hebben we op basis van een groot aantal (recente) wetenschappelijke artikelen de informatie over de biestperiode en de periode van biest tot spenen (Hfdst 3.1 en 3.2) geactualiseerd. De essentiële zaken met aandachtspunten en tips. Ben je nog geen lid, wordt het dan voor minder dan 1 euro per week om er je voordeel mee te doen. Meld je hier aan.

Meer "onderzoek en praktijk"