We hebben stieren als Double W Rotary nodig.

Rotary, een stier met maar liefst 117 voor persistentie in combinatie met 104 voor laatrijpheid, en dus ook een flinke plus voor levensduur. Waarom is er zo weinig belangstelling voor? Persistentie is een sterk met levensduur gecorreleerde kenmerken. Persistentie is de eigenschap van een koe om de productie na de piek relatief lang op niveau te houden. Zonder persistentie-aanleg wordt een hogere productie vooral gerealiseerd door een hoge piekproductie en een navenant diepere negatieve energiebalans in de transitie en dat geeft extra slijtage en een slechtere vruchtbaarheid. En zoals je wellicht al weet is 70% van de gedwongen afvoer gerelateerd aan de transitie. Vaarzen zijn van zichzelf persistent en dat neemt af met de leeftijd. Fokken op persistentie-aanleg is bedoeld om de gezondheid en vruchtbaarheid te verbeteren en het verhoogt vaak ook de productie en de efficiëntie. Sowieso omdat de koe langer meegaat.

Laatrijpheid
Een kenmerk dat ook sterk gecorreleerd is met levensduur is laatrijpheid. Persistentie en laatrijpheid zijn onderling ook sterk gecorreleerd dus je ziet ze vaak samen gaan. Bij laatrijpheid starten vaarzen starten rustiger op en in combinatie met de persistentie-aanleg geeft dat vaarzen en tweedekalfs koeien meer tijd om uit te ontwikkelen en gezond te blijven. Ze slijten minder snel. En dat is positief voor de rest van de productieve periode. Bij 100-tonners zien we vaak de combinatie van laatrijpheid en persistentie, terwijl ze toch een bovengemiddelde productie halen. Dat kan omdat ze als vaars worden ontzien en daarna, vanwege de persistentie, in de piekperiode niet onevenredig worden belast. Daardoor kunnen ze een bovengemiddelde productie en levensduur makkelijker aan. En zoals intussen wel zonneklaar is: twee lactaties méér zorgt voor 20% meer inkomen.

Double W Rotary
Rotary is een stier die een zeer hoge persistentie vererft (FW 117) en tevens laatrijpheid (FW 104). Hij is dus zeer geschikt om persistentie is het koppel te fokken voor gezondheid en levensduur. Bijkomend voordeel is dat hij kan bijdragen een langere tussenkalftijd en minder overbodige kalveren. Nadeel kan zijn dat hij naast een hoge productie negatief voor het %vet en %eiwit scoort, maar met de juiste paring hoeft dat geen probleem te zijn. Voor de kg vet en eiwit scoort hij overigens goed.
Opvallend is dat zijn vader Delta Galore ook al 114 voor persistentie combineerde met 106 voor laatrijpheid. Daarnaast een flinke plus in melk maar negatief voor vet.
Moedersvader Bouw Snowfever vererfde ook al persistentie met iets minder melk maar wel een plus in gehaltes. Rotary wordt gewaardeerd voor zijn ondergemiddelde hoogtemaat en zijn goede gezondheidskenmerken. Hij geeft wat toe op de beenstand zij met een FW van 97 (enigszins rechte benen). Even opletten bij de paring dus.
Het mag verbazen waarom deze stier niet vaker is ingezet. Hij kan een goede bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame veestapel. Met de juiste stier-koe combinaties kunnen daar goede dochters uit voortkomen.

Op het Kennisplatform Levensduur hebben we nog meer praktische informatie over zaken als persistentie, laatrijpheid en fokken voor gezondheid en levensduur. De essentiële zaken met aandachtspunten en tips inclusief een blauwdruk voor de stierkeuze. Ben je nog geen lid, wordt het dan voor minder dan 1 euro per week om er je voordeel mee te doen. Meld je hier aan.

Meer "onderzoek en praktijk"